Att marknadsföra japansk upplevelse, mat och dryck.

resize300

Vilken mat passar till Sake?

Det självklara eller säkraste valet av dryck till mat är den dryck som produceras där maten produceras. Exempelvis så gifter sig burgundisk mat utmärkt med vin från Bourgogne, på samma sått med Italienskt, t.ex. mat från Piemonte och Nebbiolo. Det är samma sak med japansk mat.

I Sverige tänker vi främst på sushi, sukiyaki och yakiniku när vi tänker på japansk mat, men japansk mat är mycket mer än så. Ingen i väst har undgått hur den japanska matkulturen har revolutionerat vårt sätt att äta. Det japanska köket är ofta lika vackert som gott; eleganta, rena smaker kombineras på ett sätt som lyfter fram huvudråvaran. Rätterna har ofta en tydlig sälta från japansk soja och ibland lite pepparotshetta från wasabi. Allra bäst till det japanska köket passar naturligtvis öl, grönt te och Sake. På senare tid har Sverige sett sushibarerna växa i antal, och visst är Sake oslagbart till sushi. Smakerna gifter sig perfekt, mycket tack vare risets aromer av risvinäger, sälta och sötma. Sake är en utmärkt dryck till många rätter. Det är viktigt att inte krydda maten för hårt, utan i stället låta råvarans egen smak få fritt spelrum. Fräs till exempel grönsaker snabbt så att de inte förlorar sin spänst. Havets frukter är självklart goda till Sake – lax och tonfisk är favoriter, och bäst smakar det om fisken bara varit nere i stekpannan och vänt, eller helt rått naturligtvis. Umami är ett japanskt ord som betyder något i stil med ”delikat smak”, ”smakrik” eller ”smakförhöjd”. Ordet syftar på en råvaras rika och fina smak då den står på toppen av sin mognad eller då den på något sätt har förstärkts genom torkning eller tillagning. Ett bra exempel är skaldjur som under säsong (hösten och vintern på norra halvklotet) har en betydligt mer generös smak och högre halt av umami än under resten av året. Umami eller glutamat som smaken kallas på vardagsspråk, är egentligen saltet som finns i proteiner.

Till mat skall man välja kvalitetsake. Börja gärna med Junmaishu eller Ginjoshu från en respekterad producent. Sedan får den individuella smaken styra. Men notera, drick sake som lagrats professionellt och som är nyöppnad. Den oxiderar fort och förstörs, precis som vin. Sake skall vara svalt som vitt vin, åtminstone till mat.

Hur dricker man Sake?

Sake måste inte drickas i en liten keramikkopp, en så kallad choko, du kan använda vanliga vinglas – något som blir allt vanligare även i Japan, speciellt när saken serveras sval. Lätt värmd kommer den emellertid bäst till sin rätt i de små kopparna. Japanerna använder gärna även plastkoppar på picknick. Särskilt festligt är på en filt med skorna placerade utanför filten när körsbärsträden blommar. Att Sake normalt inte dricks varm har samma orsak som att vin inte ska drickas för varmt – värmen spolierar de finaste aromerna. Men i sakens hemland är man inte mer principfast än att man värmer sitt risvin under den kalla årstiden. Speciellt enklare Sake, vars beska blir mindre påtaglig med lite värme. Däremot ska den inte serveras för het, en tumregel säger att temperaturen ska ligga mellan kroppstemperatur och nytappat badvatten, eller max 50º. Att dricka sin sake kall är betydligt vanligare, och då bör temperaturen vara densamma som för vitt vin: 10–14º. När den används som aperitif  ligger det till och med ofta en isbit i glaset.

Torr eller söt?

Förutom att det finns ett tjugotal olika saketyper spelar söthetsgraden en stor roll. Skalan går från torra +10 till söta -10. Den spänner dock inte alls över samma bredd som för vita viner, även om det någon gång förekommer att ett bryggeri gör en sötare variant som klassificeras som -45. Vilken söthetsgrad man föredrar är en smaksak. Japanska kännare föredrar de torrare varianterna. Men variationen är viktig, inte sällan inleds middagen med torr Sake, övergår i söt och avslutas med ofiltrerad, vitgrumlig Sake. En annan trend är att dagens unga japaner allt oftare beställer de lättare och elegantare sorterna på sakebarerna, medan den äldre generationen föredrar den tyngre och smakrikare stilen.

Sake som drink?

Släng en näve is i ett seltersglas, slå på 10–12 centiliter Sake och toppa med en skiva lime eller citron. Den smakar även bra till mildare tapas med krabba, ostron, nötter och lätt saltade potatis chips eller japanska snacks.

Skål på japanska och en användbar måltidsfras.

Skål ”kampei”

Innan man äter (”Jag tar ödmjukt emot.”): いただきます, Itadakimasu

 

Referenser

Japan Sake and Shochu Makers Association

Gauntner, John. The Sake Handbook 2nd ed, Tuttle, 1998. http://www.sake-world.com/

Rice (Lördag 29 Nov 2003), Wikipedia: the free encyclopediahttp://en2.wikipedia.org/wiki/Rice

International Rice Research Institute (IRRI), http://www.irri.org/

Back to Top